Moody`s: FMI şi UE vor fi mai exigenţi cu autorităţile române în acest an

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 ianuarie 2010

Jeffrey Franks

Jeffrey Franks

O delegaţie formată din experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) soseşte, astăzi, la Bucureşti, ca să înceapă programul de evaluare a performanţelor economiei naţionale.

Vizita celor trei finanţatori internaţionali era aşteptată încă de la finele anului trecut, însă, din pricina crizei politice de la noi, ce a dus la neîndeplinirea angajamentelor asumate, a fost devansată pentru ianuarie 2010.

Organismele financiare internaţionale sunt aşteptate astăzi la Bucureşti

Agenţia de rating Moody`s consideră că acordul de împrumut al ţării noastre cu FMI şi UE ar putea fi întrerupt mai devreme decât se stabilise iniţial, în condiţiile în care guvernul va găsi surse suficiente de finanţare pe piaţă.

Împrumutul extern al ţării noastre totalizează 12,95 miliarde de euro şi se întinde pe o perioadă de 24 de luni, suma fiind acordată în 8 tranşe, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor stabilite în acordul de finanţare.

Analiştii Moody`s mai consideră că, anul acesta, FMI şi UE vor fi mai exigenţi şi vor pune o presiune mai mare pe autorităţile noastre în ceea ce priveşte implementarea reformelor, în condiţiile în care, după aprecierea lor, "au fost remarcabil de toleranţi" în 2009.

Moody`s mai apreciază că alegerile prezidenţiale nu au reuşit să elimine instabilitatea politică "care a invadat România în ultimii doi ani" şi consideră că există o posibilitate ridicată pentru organizarea de alegeri anticipate.

În raportul Moody`s, se arată: "Partidele şi alegătorii au rămas divizaţi în privinţa celei mai bune abordări a politicilor economice. Cu toate acestea, noul guvern are destulă susţinere în Parlament pentru a reduce cheltuielile şi a adopta reforme structurale, care ar trebui să permită reluarea programului FMI/UE din februarie sau martie. Însă caracterul slab şi divizat al coaliţiei de la guvernare semnalizează că actualele reforme ar putea, foarte probabil, să fie limitate, iar politicile să rămână gălăgioase".

Misiunea de evaluare va avea loc, în cele din urmă, în perioada 20-27 ianuarie, iar de rezultatele ei depinde acordarea tranşelor prevăzute în acordul de împrumut, în valoare de 3,63 miliarde de euro. Ţara noastră ar urma să primească, astfel, două tranşe de la FMI, în valoare totală de circa 2,3 miliarde de euro, o tranşă de un miliard de euro de la CE, şi o tranşă de 330 milioane euro de la BM.

Fondurile sunt necesare pentru finanţarea deficitului bugetar (plata pensiilor, salariilor şi a investiţiilor), precum şi pentru sus-ţinerea cursului valutar (prin consolidarea rezervelor Băncii Naţionale a României).

În lipsa celor 3,6 miliarde de euro prevăzute în acord, statului nu-i rămâne decât să se împrumute mai scump şi să apeleze la altele surse de finanţare de pe piaţa internă şi externă, la dobândă mai mare.

Banii ar urma să ne fie acor-daţi, foarte probabil, în ultima decadă a lunii februarie (după încheierea procedurilor birocrati-ce), în condiţiile în care, board-ul FMI va avea loc în perioada 16-20 februarie.

Principalele subiecte ce urmează să fie discutate de misiunea celor trei instituţii internaţionale cu autorităţile noastre sunt bugetul pe 2010, reforma sectorului public, Legea salarizării unitare şi cea a pensiilor, asistenţa socială şi reformele în sectorul financiar.

Mihai Tănăsescu, reprezentatul României la FMI, ne-a precizat, recent, că ţara noastră va primi banii din acordul de împrumut cu Fondul şi cu CE, în condiţiile în care criza politică a trecut, iar ţara noastră are Legea bugetului de stat adoptată (n.r. una dintre condiţiile prevăzute în acord).

Referindu-se la situaţia bugetului de stat, Tănăsescu a apreciat că veniturile nu par supradimensionate şi ar putea avea o tendinţă crescătoare, în condiţiile unei reforme a administraţiei fiscale şi a unei colectări mai eficiente a taxelor şi impozitelor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Normal acest lucru. Acum suntem perfect controlati de aceste institutii da binefacere

    1. Daca nu suntem in stare se ne "controlam" singuri, gasim si noi pe pe cine putemi...

      Nu va mai mirati: culegem roadele guvernarii lu' Tatuca ; ani de zile ciracii lui au sfartecat tara dupa cum le-a fost placul, iar el a asistat: dee, Presedinte care nu se baga; noroc ca nu ne-am procopsit cu vlastarul lui, care tot asa o "armonie" ne anunta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb